Živjeti kao vegetarijanac eksperiment

Izgleda da će ova ideja ugledati svijetlo dana…

Rodila se kao još jedna od mnogih, ali bila je najbrži spermij i čini se, oplodila moždanu stanicu, pa sam bez previše razmišljanja (kao pravo muško 😉 odlučio započeti s ovim projektom čim prije, kako ne bih imao previše vremena za odustajanje… znate kako kažu, ako je na papiru, veća je šansa da se i ostvari…ali ako je online… onda, tko izda – pizda!
Kao pravo socijalistiško dijete, rođen sam u blagostanju. Oba roditelja zaposlena, zamislite. Mama radi u Krašu, a tata u Coca Coli. OMG! A mali kao king kong. Figa! Mali mršav ili bolje rečeno žgoljav. Pojeo sam kamion čokolade i popio vagon sokova. Ništa! Nada! Zero! Nula! Priča ide dalje, kao gradsko dijete roditelja – seljaka, pristup domaćoj kuhinji 24/7, pa je uvijek nekaj finoooo bilo u frižideru. Mama je još jedna od rijetkih koja kad dođe iz smjene u Krašu ode i spremi ručak, think about it, kuhano ili pečeno svaki dan! Danke mutti 😉
 Sport! Spas za mene i moj metabolizam… Rukomet točnije! Nauči te mnogočemu, od poštivanja starijih igrača, trenera (autoritet), nauči te da se moraš izboriti za sebe i svoje mjesto pod suncem (ili u ekipi). Oduvijek sam znao da ću studirati KiF, jedino nisam znao da li ću ga zaista i završiti. Tamo sam i spoznao proteine, kreatin, amino, i trening u teretani od 3 sata. Ubijanje mišića do te mjere da torbu ne možeš nositi na ramenu.
30te su nove 20teili ti ga laž stoljeća! Kad ti prvi put prisjednu čevapi s lukom, i osjetiš težinu u želucu, znaš da nekaj ne štima. Do jučer sam u menzi mogao pojesti majburger (tako smo ga od milja zvali) sa ajvarom koji je bio sve samo ne ajvar, a sad odjednom osjetim težinu u žeucu, wtf??? Pa nedeljni ručak – juhica, krumpir, meso, salata – “prerađujem” do srijede, kad su na redu opet čevapi, a trbuh kao beton, iako pločice se tek naziru ispod “viška” koji zauzima sve veći prostor mog abdomena, khm khm…
  Početak kraja moram početi paziti na prehranu ;-((((
Kad si to priznaš, znaš da je gotovo! Imao sam lijepi niz, tri desetljeća bezbrižne konzumacije, kao da sutra ne postoji. I što sad? Ima li dalje?
Mogu li nastaviti dalje bez “betona” u trbuhu i vratiti one pločice iz 2000.-tih? Iako sam fizički aktivan (sport živim i od njega živim), shvaćam da moram promijeniti pristup prehrani da bih vratio “staru slavu”, inaće kakav bih ja to uzor mogao biti onima koji žele promjeniti svoj životni stil. Da se razumijemo, nisam ja u nikakvoj rizičnoj skupini, dapače, još uvijek se mogu skinuti na plaži, ali ipak, idealno je vrijeme da baš vama, ako to želite, dokažem da možete promijeniti svoj život. Samo treba znati od kud početi…
 Tri, četiri sad – moja je ideja u sljedećih 40 dana u potpunosti promjeniti svoj a možda i vaš život. Kao netko tko svoju prehranu bazira na mesu i mesnim prerađevinama (jbga geni kameni ;-), odlučio sam se za drastičan potez:
od 18.02. do 05.04. živjet ću kao vegetarijanac
– u tom razdoblju neću konzumirati meso i mesne prerađevine, slatkiše (čokolade, kekse, bombone, kolače, torte…), sokove (coca cola, i sl.), alkohol (vino, pivo, žestica), šećer (bijeli), brašno (bijelo).
– svaki dan ću snimiti video i postaviti kalendar prehrane
– napravit ću dva testa (inicijalni 18.02. i finalni 05.04.) kako bih utvrdio stvarne rezultate ovog načina života.
– prikazat ću stvarne ekonomske pokazatelje – trošak ovakvog životnog stila (zdravi način života se često prikazuje kao skupljim).

Zašto to radim? Razloga je nekoliko:
1. Psihološki – ovo je možda čak i najteži životni ispit za mene osobno, ispoštovati do kraja ovaj “deal” znači u potpunosti živjeti suprotno od preko 3 desetljeća tradicije (meso, slatko, sokovi – moja droga)
2. Fiziološki – kako se ovakav životni stil odražava na fizički aktivne osobe (sportaši), postoji li veza između mišićnog volumena i proteinski neovisne prehrane, te kompletna slika tijela prije i poslje.
3. Sociološko ekonomski – jesu li vegetarijanci sretniji od drugih? Koliko iznosi njihova mjesečna košarica? Koliko je zapravo teško biti vegetarijanac? Zahtjeva li više odricanja i organiziranosti?

Pratite ovaj blog ukoliko imate slična pitanja u glavi kao i ja. Pratite moju muku i napredak u sljedećih 40 dana. Saznajte sve što vas zanima o zdravom i aktivnom životu.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top